Anbefaling af restauranter i Toscana og Umbrien – af Elvio Milleri, ejeren af den Michelin-vindende restaurant Era Ora i København.

Restauranter i Italien.

Dine tips modtages meget gerne, hvis du har prøvet en rigtig god – eller charmerende – restaurant på din rejse. Skriv gerne til info@localliving.dk.

Turengårtil.dk har fået den madglade italiener, Elvio Milleri, til at sætte navn på de steder i Toscana og Umbrien, hvor han synes, man spiser bedst.

Elvio Milleri boede i Umbrien fra begyndelsen af 1950’erne, til han i begyndelsen af 1980’er kom til Danmark for at starte sit restauranteventyr. Men han har stadig fuldstændigt fingeren på pulsen med, hvad der foregår hjemme i Italien. For han besøger sit hjemland omkring 10 gange hvert år. Både for at besøge familie og venner og for at hilse på vinproducenter og fødevarefolk.

Og man skal ikke spørge mange gange til maden og livet – som vist er to uadskillelige dele af tilværelsen, hvor Elvio Milleri kommer fra – før han energisk begynder at remse forskellige retter op og nævne råvarer, han har et nostalgisk forhold til.

»Coratelli«, siger Elvio Milleri og ser helt fjern ud i blikket. »Det er lammelunger med hvidvin, rosmarin, chili og tomat. Det smagerstunning«.

Se herunder, hvor turen skal gå til i Toscana og Umbrien, hvor Elvio Milleri er din guide. Vi starter med restauranterne.

1. Fantastiske kager og desserter

Navn: Sandri Pasticceria
Hvor: Via Pietro Vannucci 32, 06053 Deruta, Perugia, Umbrien
Sandri Pasticceria har til huse i en gammel bar fra 1700-tallet. Det er et aflangt og smalt rum med en bar i den ene side og en række borde i den anden. Imellem er der kun lige plads til at gå. »Her får du de mest fantastiske kager og små sandwich. De laver det hele selv i en brændefyrsovn. Ligesom man gjorde det for 100 år siden. Her spiser jeg ofte selv morgenmad«, siger Elvio Milleri. Blandt de kager, du kan smage, er en maritozzo, der er flad lille kage, som Elvio Milleri ofte spiste på vej til skole, en diplomatico med creme og likør eller en zuppa inglese, der er en slags tiramisu med creme, likør, citronskal og chokolade.

2. Perugias pizza

Navn: La Cambusa
Hvor: Via dei Priori 78, Perugia, Umbrien
»Jeg kan huske det her sted, fra dengang jeg var dreng. Her spiste vi pizzaer indimellem. Gode og rustikke. Blandt andet pizzaer med kartoffel eller aubergine. Det var virkeligt godt«. fortæller Elvio Milleri.

3. Specialiteten fritto

Navn: I Birbi
Hvor: Vocabolo Le Casacce, Miralduolo, 06089 Torgiano, Umbrien
»Her skal du spise, hvis du gerne vil prøve nogle fantastiske fritto med grøntsager som artiskok, aubergine eller squashblomster. Kødet er i øvrigt også godt. Og så er det meget billigt at spise på I Birbi. Måske slipper man et sted mellem 200 og 300 kroner per person for et fuldt måltid«. Så her kan man sagtens invitere familien hen en aften.

4. Frisk fisk i jagthytten

Navn: Restaurante Da Settimio
Hvor: Via Lungolago 1, 06060 San Feliciano, Perugia, Umbrien
Restaurante Da Settimio ligger ved bredden af søen Lago Trasimeno og har til huse i et fantastisk hus, hvor væggene er beklædt med trofæer og billeder fra flere af familiens jagtture i Afrika langt tilbage i tiden. »De serverer frisk fisk fra søen og også fasaner og ænder. Prøv deres fiskesuppe eller hjemmelavede pasta med fisk«, anbefaler Elvio Milleri.

5. Rustik Michelin-mad

Navn: Albergo e ristorante La Bastiglia
Hvor: Via Salnitraria 15, 06038 Spello, Perugia, Umbrien
»Den her restaurant er absolut værd at besøge. Restauranten har en enkelt Michelin-stjerne og laver traditionel mad, men med et moderne twist. De serverer lokale sjældenheder som vilde ærter og lam fra Manciano og ricottaost«, fortæller Elvio Milleri.

6. Italiensk tapas

Navn: Enoteca Properzio
Hvor: Via Torri di Properzio 8/A, 06038 Spello, Perugia, Umbrien
I de små, smalle og stejle stræder i centrum af Spello ligger et lille enoteca, der serverer italienske tapas og glimrende, billig vin. Meget autentisk italiensk. »Det er simpelt, men godt. Jeg vil anbefale, at man drikker en spumante Sagrantino eller en af de biodynamiske hvidvine fra Spello-området, når man besøger stedet«.

7. Trestjernet Firenze-mad

Navn: Enoteca Pinchiorri
Hvor: Via Ghibellina 87, 50122 Firenze, Toscana
Så er der tre Michelin-stjerner i farvandet. Hvis du lægger vejen forbi Firenze, som mange danskere jo gør på et tidspunkt, så anbefaler Elvio Milleri et besøg på Enoteca Pinchiorri. »Vælg deres menu. Den skifter hele tiden, så det er umuligt at forudsige, hvad du får at spise, men det, de serverer, er hele essensen af madkulturen i området. Og hvis du er vinfreak, skal du på besøg i deres vinkælder«.

Kilde: Turengårtil.dk

I Montaione kan vi helt klart anbefale dette skønne sted med de bedste toscanske retter:

Casa Masi TRATTORIA TOSCANA

Via Collerucci, 53
50050 – Montaione (FI)
+39 0571-677170

I San Miniato (ca. 20 km fra Pisa) skal I give Jer selv denne oplevelse. Et trendigt sted med hyggeligt – omend moderne indretning – og med fabelagtig skøn mad. Meget, meget delikat toscansk mad.

Pepenero

Via 4 Novembre, 13
56028 – San Miniato Pisa
+39 346 7490 241

Tips til restauranter i området mellem Firenze og Siena

Restauranten på Casello del Nero www.castellodelnero.it, hvor der også er hotel og SPA-afdeling.

Restaurant Osteria di Passignano ligger i Badia a Passignano, der er en lille landsby syd for Firenze. Her er et kloster og super udsigt. www.osteriadipassignano.com

Prøv også Restaurant Il Re Gallo i Castellina in Chianti.

Eller anbefaler Local Living guide in siena, som er ejet af danske Camilla Pedersen, der er en meget dygtig guide. Hun laver også guidede gourmet- og vinture i området.