Cykling i Italien – udsigt med udfordringer

Cykling i Italien er en stor passion og sport. Landskabet i Toscana egner sig både til ihærdige cyklister og mere magelige, som gerne vil opleve det smukke landskab i roligt tempo.

Flere af vore danske cykelryttere – Bjarne Riis og Rolf Sørensen – valgte at slå sig ned i henholdsvis Lucca og Montecatini Terme.

Bedste årstid for cykling er marts – juni og september – november.

Familier, som ønsker en times hygge-cykling i trygge omgivelser, bør besøge Lucca. Her kan man cykle rundt på den 4,2 km lange bymur, der er bred og helt uden trafik. Det er en let måde at komme rundt i byen på, og mange af indbyggerne har en bycykel, hvilket ellers ikke er så normalt i byerne i Italien. Man kan fx leje cykler hos det centralt beliggende Chrono, der har et bredt udvalg også af mere avancerede cykler. Også ved banegårdens indgang er der en lille cykeludlejningsbutik, hvor man samtidig også kan opbevare sin bagage. Prisen for leje af cykel ligger på omkring 12-15 Euro for en dag eller 4 Euro i timen.

“I bike Italy” har dagture omkring Firenze. (Udgivet af Touring Club Italiano, der også har regionale cykelguider på italiensk). Guiden kan købes i alle større boghandler i Italien.

I maj er der Giro d’Italia, og det betyder, at mange veje lukkes helt af. Det er en fest at opleve italienernes passion.

Cykelferie med Local Living

Local Living arrangerer avancerede cykelferier, og en både udfordrende og smuk rute i selskab med eks-prof cykelrytter Stefano del Sarte begynder i Lucca. Herfra fortsætter det mod havet ad Freddana Luccese frem til San Martino in Freddana, hvor man tager den første stigning på fem km til Monte Trebio, derpå nedkørsel til Diecimo, forbi Giacomo Puccinis fødeby og videre mod Borgo a Mozzano.

Her dukker Ponte della Maddalena op 20 km nord for Lucca. Broen fra 1400-tallet kaldes i folkemunde for Djævlebroen, en usædvanligt flot og historisk bro, og Stefano del Sarto er mand for anekdoter om broen og dens navn. Det går videre langs fjorden Serchio, forbi tre af de antikke, luccesiske villaer og igen opad bakkerne tildækket med olivenlunde, vinmarker og panoramaudsigt over dalen. Forbi Matraia, Vargiano, Petrognano ad grusveje mod Montecarlo og indlagt pause, hvor man kan besøge fortet med den enestående strategiske betydning: Fortezza del Cerrugio. Frokosten kan man fx indtage på Fattori il Poggio, og så går turen tilbage mod Lucca på endnu en strabadserende tur: San Salvatore, Marginone, San Giuseppe, Turchetto, le Quattro Mura, Camigliano, Marlia og Lammari – en rute på ca. 80 km.

Der er mulighed både for ture for helt almindelige motionister og mere avancerede ruter nord om Lucca. Med på cykelturene følger Stefano del Sarto, der kender området, udfordringerne og alle de gode pit-stops undervejs. Han har igennem flere år guidet ambitiøse cyklister og sammensætter ruterne helt efter behov. Ved større grupper medbringer han servicebil med ekstra cykler i tilfælde af, at gearet ikke klarer mosten.

Det kan være ture på alt fra éndagesruter på 60-80 km til ture af en hel uges varighed, hvor ikke to dage er ens. Stefano del Sarto har desuden en stor passion for cykelreparation – også dem med nogle år på bagen, som anvendes i det berømte Eroica-cykelløb, som han er medarrangør af. Han har ca. 20 racercykler af høj kvalitet, og på hans værksted bliver cyklen nøje tilpasset den specifikke cyklist.

Pris

Prisen for en dag med Stefano del Sarto som guide er kr. 2.250 for max. 10 ryttere. Dertil kommer leje af cykel, som koster ca. kr. 150/dag. Specialpris for en guidet dagstur er fra kr. 725 pr. person (ved 4 personer) inkl. cykler tilpasset den enkeltes behov (hybrid/racer/MTB)

En uges ophold på et B&B for seks personer i fem dage med Stefano del Sarto som guide og syv overnatninger i dobbeltværelse inkl. morgenmad koster hhv. fra kr. 6.700 pr. person (alu) og fra kr. 6.100 (carbon).

Local Livings ture skræddersyes efter behov, og der bør bestilles i god tid på inge@localliving.dk. Fortæl om ambitionerne og Stefano del Sarto sammensætter en cykelrute, som man præsenteres for i detaljer.

Vi har desuden et samarbejde med Hike and Bike. De er eksperter på cykelture – og vandreture – efter jeres eget hoved. Få cyklerne bragt til jeres landsted og få en skræddersyet cykeltur med eller uden guide.

Leje af cykler i Toscana eller Umbrien

Ønsker I at leje cykler, kan I spørge os om mulighederne. Der er mange landsteder, der udlejer cykler til gæsterne på landstedet – ofte mod et mindre beløb. Hvis de ikke selv har cykler til rådighed, kender de næsten altid en cykeludlejning i nærheden.

Skriv til os og hør nærmere om mulighederne på cykel på info@localliving.dk

Vi kan også hjælpe med at booke cyklerne, eller I kan gøre det selv. F.eks. er der en god cykeludlejning i Greve in Chianti – Ramuzzi Rent – hvor leje af f.eks. en racercykel koster Euro 20 pr. dag og 7 dage for Euro 120 incl. hjelm, vandflaske, reparationskit og cykellås. Hvis I ønsker at få cyklen bragt ud på landstedet og hentet igen, kan det lade sig gøre mod ekstra gebyr. I skal medbringe pas og kreditkort ved afhentning af cyklen. Hvis I bestiller gennem os, skal I oplyse type af cykel (racer, mountain bike, hybrid eller tandem..), højde samt type af pedal. Se link til Ramuzzi Rent og sig at I kommer fra Local Living.

Lej en scooter på ferien

Hvis du ikke er til cykling i Italien, hvorfor så ikke opleve sand italiensk livsstil for en dag? I kan leje en scooter i en dag for ca. 30 euro.

Der er følgende krav, hvis man ønsker at leje scooter:

– Min. 18 år

– Kørekort

– Kreditkort

– Køreerfaring

 

Er du hverken til cykling- eller scooterkørsel i Italien, så kan du læse mere om leje af en sportsvogn her.