Vin i Toscana

Toscana er et af Italiens mest betydningsfulde vinområder. Her produceres nogle af de mest fantastiske vine. Nogle af Local Livings landhuse producerer også deres egne vine, som smager ganske fortrinligt.

Vinene er meget typisk italienske, men det er også i Toscana, at nogle af de mest spændende eksperimenter med nye vine foregår. Chianti er nok den mest kendte vin fra Toscana. Dette skyldes, at 16% af Italiens samlede produktion af vin hedder Chianti – det svarer til 170 mio. liter om året.

Bastflasken er blevet berømt i hele verdenen, og i dag produceres der kvalitetsvine i verdensklasse i Toscana. De såkaldte “super-toscanere” må betegnes som absolut kvalitetsvine i særklasse. De bliver dog ikke solgt på bastflasker, men på bordeaux- eller bourgognelignende flasker.

De vine må ikke hedde Chianti, og bliver i stedet kaldt “super-toscanere”. De er ikke DOC, men i stedet klassificeret som IGT.

Der er fire distrikter i Toscana, der må fremhæves som særdeles gode;

  • Chianti Classico
  • Området omkring byen Scansano (vin: Morellino di Scansano);
  • Området omkring byen Montepulciano (fornemmeste vin: Vino Nobile di Montepulciano);
  • Området omkring byen Montalcino (fornemmeste vin: Brunello di Montalcino)

Disse distrikter udmærker sig, og har druen Sangiovese til fælles, selvom den bliver kaldt noget forskelligt de fire steder.

Der er også nogle spændende områder tættere ved havet – omkring Livorno, hvor mange af vingårdene dyrker økologiske rødvine. Er I i dette område, skal I aflægge besøg her:

Bulichella ved Suvereto. Der er tale om en spændende økologisk vingård med egen gårdbutik og vinsmagning. Tal med Alessandro og han far.

Chiappini ved Castagneto, som også er en økologisk vingård med egen gårdbutik og vinsmagning med udsigt til vinmarkerne. Familiedrevet med masser af passion og energi. Fyld bilen godt op her!

 

Vin i Umbrien

Klimatisk er Umbrien meget velegnet til vinavl med milde vintre og varme somre, hvor tempererede vinde ofte blæser, så druerne køles af i den ellers meget varme sol. Jordbunden præges af ler, grus og sand, og overalt er der kalk i undergrunden.

Umbrien har to DOCG områder, Torgiano Rosso Riserva og Sagrantino di Montefalco, og yderligere 11 DOC klassificerede områder. Indenfor rødvinsproduktionen anvendes der primært Sangiovese, Sagrantino, Cabernet Sauvignon og Merlot, mens hvidvinsproduktionen anvender mange og vidt forskellige druetyper som Chardonnay, Grechetto, Malvasi og Trebbiano. Historisk er det Orvieto, som vinmæssigt tegner Umbrien. I gamle dage var det en sød, gylden hvidvin. Den kan man stadig smage. Abboccato hedder den så. Den almindelige Soave er en tør, moderne hvidvin lavet på arbejdsdruen Trebbiano.

På rødvinssiden har provinsen gennem mange år stået i skyggen af den succesrige nabo, Toscana, men bl.a. de to DOCG’ere Montefalco Sagrantino og Torgiano Riserva er nu med til atter at føre områdets fremragende vine frem i offentlighedens søgelys.

Fremtidens umbriske vine kommer fra området lige syd for Trasimenersøen ved byerne Perugia, Assisi og Torgiano. Sidstnævnte har givet navn til nogle fremragende rødvine. I den store dal syd for Torgiano er et nyt Kvalitetsvindistrikt ved at forme sig: Sagrantino di Montefalco. Sagrantino er den lokale drue og Montefalco den centrale by.